bespaar geld

Bespaartips

Het eenvoudig kopen van artikelen in de supermarkt die in de aanbieding zijn aleen zorgen er niet persé voor dat je aan het einde van de maand veel geld hebt bespaard. Hieronder vind je een opsomming van enkele tips die zeker de moeite waard zijn om in overweging te nemen met betrekking tot het besparen op je boodschappenkosten. Het kan altijd beter.

Kijk beter

Supermarkten en ook andere winkels plaatsen de producten waar de ze het meest aan verdienen doorgaans op de meest makkelijk bereikbare plaats, dit is vaak op ooghoogte van de klant. Uiteraard is dit meestal niet het meest voordelige product. Soortgelijke goedkopere producten worden vaak in de onderste schappen gelegd. Het kan vele euro's schelen bij de dagelijkse boodschappen als je artikelen uit deze schappen koopt.

Maak een boodschappenlijstje

Om de kosten te verlagen is het belangrijk dat je een boodschappenlijstje maakt voordat je boodschappen doet. Zonder lijstje is de kans groot dat je bepaalde aankopen op impuls zult doen. Supermarkten weten dit natuurlijk ook en zullen alles uit de kast halen om je te verleiden tot een aankoop van een product waar je niet direct naar op zoek was.

Winkel met volle maag

Ga geen boodschappen doen als je trek hebt. De hele winkel ligt vol met de lekkerste snacks en je zult al snel bij de kassa staan met boodschappenkar die voller is dan je had gepland. Je zult ook opeens zien dat deze lekkere meeneem-snacks overal prominent in de supermarkt staan opgesteld om je over te halen toch wat mee te nemen.

Koop geen voorgesneden versproducten

Het is inderdaad lekker makkelijk maar het snijden van aardappelen, kip, sla of wat dan ook is niet gratis. De extra prijs die je betaalt voor dergelijke voorverpakte producten ligt als snel rond de 100% Je betaalt dus al snel het dubbele voor hetzelfde versproduct.

Winkel zonder kinderen.

Kinderen zijn enorm gevoelig voor al het moois en vooral het lekkers dat in de supermarkt uitgestald staat en zullen jou dat ook laten weten. Zij zijn dan ook meestal een grote invloed op het soort artikelen dat je zult aanschaffen.

Kies voor huismerk of C-merk

Soms is het niet mogelijk, maar probeer in de meeste gevallen te kiezen voor producten van het huismerk van de supermarkt in plaats van de duurdere A-merken. Deze producten worden vaak in opdracht van de supermarkt gemaakt door de fabrikant van het A-merk. Zonder de kosten van durereclamecampagnes zijn deze huismerk producten aanzienlijk goedkoper. Het is nòg goedkoper om te kiezen voor de merkloze C-merken, deze liggen vaak in de onderste schappen.

Reken om

Het komt veel voor dat een product in verschillende eenheden wordt aangeboden. Reken de prijzen hiervan om naar kilo/liter-prijs zodat je de prijzen goed kunt vergelijken en de goedkoopste uit kunt kiezen. Over het algemeen zijn de grootverpakkingen relatief het goedkoopste.

Bewaar je bonnetjes

Probeer altijd na het boodschappen doen de bonnetjes te bewaren. Leg deze bonnetjes af en toe naast elkaar om zo duidelijk inzichtbaar te maken waar de grote uitgaven in zitten zodat je hier je koopgedrag op kunt aanpassen.

Vries in

Sla vlees in wanneer het bij de supermarkt in de aanbieding is en vries het in om het zo op elk gewenst moment te kunnen gebruiken. Dit geldt natuurlijk ook voor elk ander versproduct zoals groenten. Vooral bij gezinnen scheelt dit vele euro's in de maand.

Eén keer in de week

Doe bij voorkeur één keer in de week boodschappen. Elke keer per week dat je in de supermarkt loopt is de kans groot dat je in de verleiding raakt om extra producten te kopen die je in eerst instantie niet had gekocht. Je zult merken dat dit vaker gebeurt dan je denkt.

Houdbaarheidsdatum

Wanneer je op zoek bent naar een versproduct dat je snel zult consumeren zoek dan naar de producten waarbij de uiterste verkoopdatum bijna is verstreken. Vaak worden deze tegen een veel lagere prijs aangeboden dan hetzelfde product dat in hetzelfde schap ligt.

Koop groot in

Bij artikelen die je elke keer weer aan zult moeten schaffen zoals wasmiddel, wc-papier, koffie, tandpasta enz. kun je deze het best inslaan als ze bij de supermarkt in de aanbieding zijn. Je zult versteld staan van het aantal van dit soort producten die wekelijks in de aanbieding zijn.


spaarvarken

Huishoudelijke uitgaven

Weet jij wat je elke maand uitgeeft aan boodschappen?

Er zijn verschillende simpele methoden om meer inzicht te krijgen.

De tijden van economische vooruitgang liggen al enige tijd achter ons en nu begint de consument het effect hiervan geleidelijk aan ook te voelen in zijn portemonee.
De bestedingsruimte van veel huishoudens is het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald terwijl de prijzen van basisbehoeften als voedsel en energie zijn gestegen. Het is dus voor veel huishoudens van groot belang om een goed inzicht te hebben van zijn/haar financiele situatie. Het bijhouden van een huishoudboekje is in dit geval een goede start om inzicht te verschaffen in de maandelijkse uitgaven. Wanneer je hebt vastgesteld wat maandelijks terugkerende vaste lasten zijn kun je een budget maken voor de uitgaven als boodschappen.
Dit zijn de uitgaven waar je in tegenstelling tot de vaste lasten een grote mate van invloed op uit kunt oefenen. Het is aan te raden om wekelijks één maal een vast bedrag te pinnen.
Als het geld op is, is het op. Het vraagt een zekere vorm van disipline, maar als je deze methode aanhoudt zul je merken dat je veel bewuster met elke euro om zult gaan en eventueel ook nog geld over houdt aan het einde van de maand.

Deel op Facebook